22 Jun, 2023

Γιατί οι Γυναίκες Μπορούν να Κυριαρχήσουν στο Χώρο του Fintech

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας ήταν το DigitalALL: Καινοτομία και τεχνολογία για την ισότητα των φύλων. Η προτεραιότητα για τα Ηνωμένα Έθνη είναι να αξιοποιήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις για να δημιουργήσει καλύτερες ευκαιρίες για τις γυναίκες της ψηφιακής εποχής. Στην ίδια λογική, το fintech έχει εισαγάγει ανατρεπτικούς τρόπους για τη διασφάλιση της ισότητας και της ένταξης στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ο κλάδος του fintech έχει μερικούς υποδειγματικούς ηγέτες που μεταμορφώνουν την τεχνολογία πληρωμών, ή όπως αποκαλείται τώρα πληρωμολογία, σε όλο τον κόσμο. Αυτό το άρθρο τιμά τις γυναίκες και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να κυριαρχήσουν στο χώρο του fintech.

Γιατί οι Γυναίκες Μπορούν να Κυριαρχήσουν στο Χώρο του Fintech

Κορυφαίες Γυναίκες - Ηγέτες στο Χώρο του Fintech

Παγκοσμίως οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται τόσο στις τεχνολογικές όσο και στις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, ειδικά στο C-suite. Το σενάριο είναι ελάχιστα καλύτερο στο χώρο του fintech. Μόνο το 11% των μελών του διοικητικού συμβουλίου και το 19% των CXO σε εταιρείες fintech είναι γυναίκες. Οι περισσότερες γυναίκες ηγέτες καταλήγουν να διευθύνουν τους ανθρώπινο δυναμικό ή το μάρκετινγκ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο το 5,6% των CEOs σε εταιρείες fintech είναι γυναίκες και μόλις το 4% ηγούνται τμημάτων τεχνολογίας και καινοτομίας. Τα στοιχεία για τα ιδρυτικά μέλη είναι ακόμη μικρότερα, με μόνο το 1,5% των εταιρειών fintech να ιδρύονται αποκλειστικά από γυναίκες. Παρά το μεγάλο χάσμα στην εκπροσώπηση, την κατανομή ηγεσίας και την πρόσβαση σε ευκαιρίες, πολλές από αυτές ξεχωρίζουν και διαμορφώνουν τον κλάδο.

Cristina Junqueira

Η συνιδρύτρια της Nubank έχει κάνει μια αξιοσημείωτη δουλειά για να φτάσει το fintech σε νέα ύψη. Η Nubank εισήχθη στο NYSE (Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης) τον Δεκέμβριο του 2021. Συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων digibank στον κόσμο βάσει αποτίμησης. Η Junqueira είναι μια καινοτόμος που όχι μόνο αναστάτωσε τη χρηματοοικονομική βιομηχανία, αλλά και τον ανδροκρατούμενο τομέα του fintech στη Βραζιλία.

Martha Sazon

Η Sazon ανέλαβε τη θέση της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου στην GCash στο αποκορύφωμα των lockdown τον Ιούνιο του 2020. Έχει ηγηθεί της εταιρείας καθώς πρωτοστάτησε σε μια σειρά από συστήματα μικροπληρωμών για τη διευκόλυνση των εγχώριων και διασυνοριακών πληρωμών. Το GCash είναι η εφαρμογή πληρωμών της Mynt, ηγέτης στη μόχλευση της τεχνολογίας για την επιτάχυνση της οικονομικής ένταξης.

Sara Xi

Η Xi είναι η Chief Product Officer της Prime Trust. Είναι υπεύθυνη για την οδήγηση του οδικού χάρτη του προϊόντος από την ιδέα στην κυκλοφορία, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με κλάδους επιχειρήσεων, πωλήσεων, μάρκετινγκ, μηχανικής και συμμόρφωσης.

Deana Rich

Η συνιδρύτρια και συν-διευθύνουσα σύμβουλος της Infinicept είναι μία από τις πιο σεβαστές ηγέτιδες σκέψης στους τομείς διαχείρισης κινδύνου πληρωμών, νομικής και κανονιστικής συμμόρφωσης. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Εξαγορών Εμπόρων (MAC) και προεδρεύει της Επιτροπής Διαμεσολαβητών Πληρωμών της Ένωσης Ηλεκτρονικών Συναλλαγών (ETA). Η Rich είναι επίσης ενεργό μέλος ενός παγκόσμιου δικτύου αφιερωμένου στη σύνδεση και υποστήριξη γυναικών ηγετών, γνωστού ως Chief.

Anne Boden

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος και συνιδρύτρια της Starling Bank είναι μια διάσημη επιστήμονας υπολογιστών και μία από τους πρώτους υποστηρικτές του fintech. Η εφαρμογή της τράπεζας που απευθύνεται σε πελάτες πέτυχε για την εταιρεία το καθεστώς «Unicorn» το 2021.

Céline Duféte

Έχοντας υπάρξει μέρος στις λίστες 40 under 40 του Fortune για το 2020, η Dufétel έχει ηγηθεί πολλών εταιρειών του Fortune 500 και τώρα είναι η CFO στο Checkout.com. Σαν specialist στο  χρηματοπιστωτικό τομέα έχει ποικίλη εμπειρία στο χειρισμό τμημάτων στρατηγικής, διαχείρισης προϊόντων και εξυπηρέτησης πελατών.

 

Ο Κλάδος του Fintech Χρειάζεται Περισσότερες Γυναίκες, να Γιατί.

Έρευνες δείχνουν ότι οι ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας όπου ηγούνται γυναίκες επιτυγχάνουν 35% υψηλότερη απόδοση επένδυσης σε σχέση με αυτές που ηγούνται άνδρες. Επιπλέον, το 75% των γυναικών ιδιοκτητών επιχειρήσεων δεν αναζητούν χρηματοδότηση για να ιδρύσουν και να διευθύνουν τις αυτοκρατορίες τους! Και, σε περίπτωση που το κάνουν, έχουν σχεδόν 70% ποσοστό επιτυχίας στο crowdfunding, ενώ οι άνδρες έχουν αντίστοιχα περίπου 61%. Ακόμη, επιχειρήσεις γυναικών αναπτύσσονται κατά 84%, έναντι αντίστοιχης ανάπτυξης 78% που πέτυχαν οι άνδρες.

Μετασχηματίζοντας την Ηγεσία

Οι γυναίκες τείνουν να είναι συνεργατικοί ηγέτες. Το να καλωσορίζουμε ηγέτες που φέρνουν στο τραπέζι κάτι περισσότερο από στόχους και προθεσμίες είναι σημαντικότατο για έναν κλάδο όπως αυτός του fintech. Οι γυναίκες ηγέτες έχουν ένα πιο συμμετοχικό στυλ εργασίας που εμπνέει την ομάδα και αυτό φτάνει ακόμη και στα χαμηλότερα επίπεδα σε έναν οργανισμό. Μια τέτοια εξαιρετική ηγεσία μπορεί να είναι ένας θησαυρός ιδεών για έναν οργανισμό fintech, ειδικά όταν οι πελάτες επιθυμούν να γνωρίσουν τις ομάδες που τους εξυπηρετούν.

Εξασφάλιση Ισορροπίας Προσωπικής & Επαγγελματικής Ζωής

Οι γυναίκες έχουν περισσότερο συνηθίσει στο να εξισορροπούν την επαγγελματική και την οικογενειακή ζωή και τείνουν να δημιουργούν καλύτερα περιβάλλοντα εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. Το ευχάριστο στυλ τους ενσταλάζει τη σιγουριά ότι τα μέλη της ομάδας του οργανισμού ακούγονται αλλά και εκτιμώνται στο σύνολο. Η παροχή δυνατότητας στους εργαζόμενους να απολαμβάνουν τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν βελτιώνει την ικανοποίηση και τη διατήρησή τους στον οργανισμό.

Οι Γυναίκες Προσελκύουν Περισσότερες Γυναίκες

Το Fintech είναι ένας νέος και ταχέως εξελισσόμενος χώρος. Οι γυναίκες ηγέτες εμπνέουν περισσότερες γυναίκες να ενταχθούν σε αυτόν και να κάνουν τη διαφορά. Το τσιτάτο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, #EmbraceEquity, θα επιτευχθεί πραγματικά όταν οι γυναίκες έγχρωμες, από κάθε περιοχή, φυλή και κοινωνικό status βρουν τη θέση τους σε τέτοιους χώρους.

 

Πού Κατευθύνεται η Βιομηχανία του Fintech;

«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να γεφυρωθεί το οικονομικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, και αυτός είναι να δίνουμε το σωστό παράδειγμα», δήλωσε η Laura Fernandez Lord, επικεφαλής της Οικονομικής Ενδυνάμωσης των Γυναικών στο BBVA Microfinance Foundation, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Financial Inclusion Global Initiative Symposium (FIGI) το 2021.

Στην παγκόσμια κοινωνία της διαφορετικότητας, η εξυπηρέτηση όλων των πελατών ξεκινά με την δίκαιη εκπροσώπησή τους στον κλάδο. Η διαφορετικότητα συμβάλλει στη δημιουργία νέων προοπτικών. Η ενθάρρυνση των γυναικών να ενταχθούν στη βιομηχανία του fintech θα έχει αποτέλεσμα ντόμινο, επειδή, καθώς περισσότερες γυναίκες εντάσσονται στα χαμηλότερα επίπεδα, περισσότερες θα ανέβουν τη σκάλα για την κορυφή. Η βιομηχανία του fintech χρειάζεται γυναίκες για να την οδηγήσουν στην επιτομή της επιτυχίας με την ηγεσία τους.

Η οικονομική ένταξη που τροφοδοτείται από την ψηφιοποίηση είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που καθοδηγούν την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών. Ο κλάδος του fintech έχει εισαγάγει πολλά προγράμματα για την προώθηση του χρηματοοικονομικού γραμματισμού μεταξύ των γυναικών. Η ψηφιοποίηση και η παγκοσμιοποίηση έχουν καταστήσει διαθέσιμες περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες να προωθήσουν τη συμμετοχή τους. Το πιο σημαντικό, υπάρχουν πολλά προγράμματα χρηματοδότησης, ομάδες ηγεσίας γυναικών και πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης που τους επιτρέπουν να έχουν πρόσβαση στις δυνατότητες που προσφέρει αυτή η μοναδική βιομηχανία.

Ο κλάδος του Fintech είναι ένας από τους πρωτοπόρους στις αξίες ένταξης του φύλου, υιοθετώντας πρακτικές προσλήψεων διαφορετικών φύλων. Ο κλάδος προσφέρει διευκολύνσεις καθοδήγησης και ευελιξία στο ωράριο εργασίας για να μπορούν οι γυναίκες να έχουν αντίκτυπο με διάρκεια. Υπάρχουν ψηφιακές κοινότητες σε όλο τον κόσμο που παρέχουν καθοδήγηση και προσφέρουν υπηρεσίες μαθητείας για να προετοιμάσουν τις γυναίκες να εισέλθουν σε ανεξερεύνητους τομείς και να αφήσουν το στίγμα τους.

Για να ενσωματώσει το Fintech την ισότητα στο DNA της κοινωνίας, πρέπει να γίνει mainstream. Το BaaS έδωσε τη δυνατότητα στο Fintech να διεισδύσει στον παραδοσιακό τραπεζικό τομέα και να εκδημοκρατίσει τον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες έχουν πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Στη Natech, βοηθάμε τις τράπεζες να αξιοποιήσουν τα προϊόντα fintech και finserv για να βελτιώσουν την εμπειρία χρήστη τους με τις εύχρηστες BaaS λύσεις μας. Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα για να μάθετε πώς παρέχουμε υπηρεσίες e-banking και mobile-banking.

WARNING!!

We regret to inform you that there have been recent reports of scam and phishing attempts against Natech.

In case that you receive any correspondence or communication that allegedly originates from Natech please take a moment to verify the authenticity of the domain (official Natech domain: natechsa.com). Be cautious of any suspicious emails, links, or requests for personal information.

If you encounter any suspicious activity or have doubts about the legitimacy of the company's website, email address etc., please refrain from providing any personal information and contact our support team immediately.

Thank you for your understanding and cooperation in maintaining a secure online environment.