09 Aug, 2023

Από ένα μικρό γραφείο στα Ιωάννινα σε μια αναπτυσσόμενη δύναμη στο Fintech: Αναλογισμοί

Στη βροχερή αλλά γραφική πόλη των Ιωαννίνων δίπλα στη Λίμνη της Παμβώτιδας στη Βορειοδυτική Ελλάδα, μια πόλη με αρχαίες ιστορίες, όμορφα τοπία και έντονο ανάγλυφο, ήταν να δημιουργηθεί η ιστορία της Natech πριν 20 περίπου χρόνια. Δουλεύοντας από ένα μικρό και ταπεινό γραφείο, ακριβώς πάνω από την οικογενειακή επιχείρηση του Computer Store, λίγοι άνθρωποι (με τον πατέρα μου μαζί) ξεκινήσαμε ένα ταξίδι με όραμα να δημιουργήσουμε τραπεζικό λογισμικό που θα ήταν απλούστερο και καλύτερο για τις μικρές τράπεζες.. Δημιουργώντας τη Natech. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως η πόλη των Ιωαννίνων θα εξελισσόταν σε ένα κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας με την συνεισφορά μας. 

Από ένα μικρό γραφείο στα Ιωάννινα σε μια αναπτυσσόμενη δύναμη στο Fintech: Αναλογισμοί

Στη βροχερή αλλά γραφική πόλη των Ιωαννίνων δίπλα στη Λίμνη της Παμβώτιδας στη Βορειοδυτική Ελλάδα, μια πόλη με αρχαίες ιστορίες, όμορφα τοπία και έντονο ανάγλυφο, ήταν να δημιουργηθεί η ιστορία της Natech πριν 20 περίπου χρόνια. Δουλεύοντας από ένα μικρό και ταπεινό γραφείο, ακριβώς πάνω από την οικογενειακή επιχείρηση του Computer Store, λίγοι άνθρωποι (με τον πατέρα μου μαζί) ξεκινήσαμε ένα ταξίδι με όραμα να δημιουργήσουμε τραπεζικό λογισμικό που θα ήταν απλούστερο και καλύτερο για τις μικρές τράπεζες.. Δημιουργώντας τη Natech. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως η πόλη των Ιωαννίνων θα εξελισσόταν σε ένα κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας με την συνεισφορά μας. 

 

Κατασκευή κτηρίου Natech

Μεταβαίνοντας στο σήμερα, το όνειρο έχει μεγεθυνθεί πέρα από τα όρια της μικρής μας πόλης. Σήμερα (το 2023) η εταιρεία αριθμεί πάνω από 100 άτομα από περίπου 10 εθνικότητες με παρουσία σε πλήθος χωρών. Δεν είναι όμως οι αριθμοί το κυρίαρχο θέμα... Το σημαντικό είναι η συνύπαρξη τόσο διαφορετικών στοιχείων, πολιτισμών, ιδεών και καινοτομιών που συνεργάζονται αρμονικά και δημιουργικά στον οργανισμό με αλληλοσεβασμό στη διαφορετικά και στον καθένα ξεχωριστά.

 

Όντας ο CEO της εταιρείας, βρίσκομαι συχνά σε μια καταιγίδα συναντήσεων, στρατηγικών συζητήσεων και αποφάσεων και πλήθος ταξιδιών. Όπως συμβαίνει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, υπάρχουν καλές στιγμές και όχι και τόσο καλές στιγμές στην καθημερινότητα. Υπάρχουν δύσκολες αποφάσεις, όχι και τόσο θετικά αποτελέσματα και στιγμές με ιδιαίτερες προκλήσεις που καταστρέφουν την υποτιθέμενη "ηρεμία" της ζωής ενός CEO, όπως την περιγράφουν τα ακαδημαϊκά συγγράμματα... Όμως σε στιγμές που επικρατεί μια κάποια ησυχία, συχνά αναλογίζομαι με ιδιαίτερη περηφάνια το που βρισκόμαστε ως εταιρεία. Έχουμε μετασχηματιστεί σε έναν οργανισμό με παγκόσμιες προσδοκίες, διεθνή παρουσία ενώ αναπτυσσόμαστε σε κάθε τομέα. Η εμπειρία μας  και η γνώση μας είναι κάτι που έχει εφαρμογή σε διαφορετικούς οργανισμούς, από ιδρύματα πληρωμών μέχρι τράπεζες, που μας εμπιστεύονται για τις τεχνολογικές τους ανάγκες και τα μελλοντικά τους ψηφιακά σχέδια. Αυτό μας καθιστά υπεύθυνους και μας κινητοποιεί για να προσπαθήσουμε περισσότερο και να υπερνικήσουμε την ανάγκη. Δεν είναι απλό και ποτέ δεν θα είναι. 

Γιορτή της Natech

Επιπλέον των τεχνολογικών μας λύσεων, αγωνιζόμαστε να προσφέρουμε περισσότερα. Περισσότερο με την έννοια του να γίνουμε καλύτεροι, πιο συναφείς και με ευρύτερο αποτύπωμα. Συνειδητά εργαζόμαστε σκληρά για να επεκταθούμε και να έχουμε λόγο και ουσία ευρύτερο κοινό. Η ανάπτυξη μας δεν εστιάζεται μόνο στην γεωγραφική μας παρουσία αλλά και στην ίδια την εξέλιξη , όπως απαιτούν οι καιροί. Αυτή η πηγαία ροπή για "περισσότερο" συνδυαζόμενη με το πάθος μας για την τεχνολογία και την επιστήμη της χρηματοοικονομικής, ήταν η γεννεσιουργός δύναμη της δικής μας (υπο σύσταση) ψηφιακής τράπεζας, της Snappi.

 

Ο πυρήνας αυτής της εκτεταμένης ανάπτυξης ήταν και είναι οι αξίες των ανθρώπων οι συνάδουν με αυτές της οικογένειας. Οι αξίες μας, η εμπιστοσύνη και οι στενές σχέσεις είναι τα θεμέλια των υφιστάμενων και μελλοντικών μας ενεργειών. Κάθε μέλος της ομάδας, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, την προϋπηρεσία ή τον ρόλο του, είναι μέρος αυτής της ευρύτερης οικογένειας, συνεισφέροντας μοναδικά στο κοινό μας σκοπό. Άλλωστε, είμαστε (και αυτοπροσδιοριζόμαστε) ως Natechers.

Καθώς καταγράφω αυτό το ταξίδι, από τα Ιωάννινα στον κόσμο, γεμίζω με ευγνωμοσύνη και χαρά. Ευγνωμοσύνη για τους πρώτους ανθρώπους της ομάδας, για κάθε μέλος που εντάχθηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, για τους πελάτες μας που μας εμπιστεύτηκαν, για τους συνεργάτες με τους οποίους συνεργαστήκαμε, τους επενδυτές μας που ήταν δίπλα μας σε κάθε στιγμή και για κάθε πρόκληση που μας διαμόρφωσε σε αυτό που είμαστε τώρα.

Ο δρόμος μπροστά είναι μακρύς και ελπιδοφόρος. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν δυσκολίες, όπως σε όλα στη ζωή. Αλλά, με την κληρονομιά του παρελθόντος μας και την υπόσχεση του μέλλοντος, είμαστε ενθουσιασμένοι όπως θα εξερευνούμε νέα όρια και θα συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε εξαιρετικά νέα προϊόντα για να έχουμε αντίκτυπο σε μια αγορά παγκόσμιας κλίμακας με αντίκτυπο για όλους. Κλείνω με μια ευχή για πολλά ακόμη ορόσημα και αναμνήσεις!

Σας ευχαριστώ όλους!

 

Θανάσης Ναυρόζογλου