03 Feb, 2022

Τα web banking trends από τη σκοπιά της πρώην τραπεζικού, Pre-sales Executive της Natech

Η πανδημία είναι αλήθεια πως επιτάχυνε την ψηφιακή τραπεζική και ανάγκασε τις τράπεζες να εξελιχθούν με εκθετική ταχύτητα για την πιο αποδοτική κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών. Oδήγησε στον εκσυγχρονισμό των web banking πλατφορμών με μεγάλη αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.  

Τα web banking trends από τη σκοπιά της πρώην τραπεζικού, Pre-sales Executive της Natech

Πώς βλέπετε τη σημερινή πραγματικότητα στις web banking πλατφόρμες;  

Η εμπειρία μου τα τελευταία χρόνια ως πρώην τραπεζικός σε  2 διαφορετικές τράπεζες αλλά και η επαφή μου ως χρήστης, με κάνει να πιστεύω ότι οι αλλαγές αυτές ίσως δεν είναι τόσο τρομακτικές για κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία. Είναι εμφανής πλέον η ροπή του κοινού προς την ψηφιακή τραπεζική.  

Πέρα από την τεχνητή νοημοσύνη που βρίσκει εφαρμογή όλο και περισσότερο στα τραπεζικά συστήματα, ιδιαίτερα σε ιδρύματα του εξωτερικού, οι 24/7 πληρωμές και μεταφορές σε πραγματικό χρόνο, η προσπάθεια για πιο διαφανείς δομές προμηθειών, αποτελούν κάποιες από τις τάσεις της εποχής. Σήμερα οι Web Banking πλατφόρμες εκτός από τις συναλλαγές, χρησιμοποιούνται και ως μέσο για την Πιστοποίηση των Προσωπικών Δεδομένων σε άλλα ψηφιακά περιβάλλοντα, όπως π.χ. το Gov.gr...απόδειξη των υψηλών επιπέδων ασφάλειας των πλατφορμών καθώς και της χρησιμότητάς τους στην καθημερινή ζωή. Φαίνεται πως οι τάσεις στο άμεσο μέλλον θα οδηγήσουν στην πλήρη ψηφιακή λειτουργία των τραπεζών, ένα ζήτημα που εγείρει αντιδράσεις ενώ παράλληλα έχει και θερμούς υποστηρικτές. 

Σε τι βαθμό υιοθετούνται οι τελευταίες τάσεις στις web banking εφαρμογές; 

Ανήκω πλέον στην pre-sales ομάδα της Natech. Αναπτύσσουμε μια πλήρη τραπεζική σουίτα μέσα στην οποία ανήκουν και συστήματα όπως web και mobile banking. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είναι πελάτες μας στην ελληνική αγορά είναι αρκετά απαιτητικά και ακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις καθώς δεν έχουν τίποτα να ΄΄ζηλέψουν΄΄ από τις μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού. Υλοποιούν τις ανάγκες τους με Έλληνες vendors όπως η Natech, εξασφαλίζοντας αποδοτικότερες λύσεις με συνεχή και πιο ΄΄φιλική’’ υποστήριξη. Oι πελάτες μας στο εξωτερικό καθώς και οι digital banks θα έλεγα ότι ενσωματώνουν με μεγαλύτερη ευκολία τις νέες τάσεις. 

Το κοινό των τραπεζών βέβαια (κυρίως αυτό των μεγαλύτερων ηλικιών),  χρειάζεται χρόνο για να εξοικειωθεί με τα digital τραπεζικά κανάλια, οπότε και η ενσωμάτωση πολύ ρηξικέλευθων τεχνολογιών και χαρακτηριστικών είναι κάτι που δε συμβαίνει εύκολα. Από την άλλη, έχουμε τη γενιά Z και των Millennials οι οποίοι θέλουν μια ποικιλία πόρων και εργαλείων διαχείρισης χρημάτων που  τους βοηθούν να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύουν, αποταμιεύουν και κερδίζουν τα χρήματά τους. Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά είμαστε υποχρεωμένοι ως δυνατοί “παίκτες”, να ακολουθούμε πιστά τις εξελίξεις και να προσαρμοζόμαστε στη συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάσταση, όπως ήδη επιτυγχάνουμε επί σειρά ετών.  

Στη Natech οδηγούμενοι και από τις ανάγκες των επαγγελματιών χρηστών, πέραν των ιδιωτών, έχουμε ενσωματώσει τις παραπάνω λειτουργικότητες όπως, επίσης, το χαρακτηριστικό της ΄΄προσωποποιημένης΄΄ πλατφόρμας ή εφαρμογής. Δημιουργήσαμε  τα συστήματά μας με τέτοια χαρακτηριστικά ώστε να αποτελούν ΄΄ψηφιακούς βοηθούς΄΄ της καθημερινότητάς μας με QR πληρωμές, έτοιμες επαφές, προσωποποιημένη εμφάνιση, καθορισμό πολυπλοκότητας (easy mode), διαδραστική επικοινωνία λογαριασμών μιας τράπεζας με λογαριασμούς άλλης (PSD2) και γενικότερα δίνουμε έμφαση στη δημιουργία μιας διαφορετική εμπειρίας στον τελικό χρήστη, εύκολή, ασφαλή και ξεχωριστή. 

 

Πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνεστε μια τραπεζική εφαρμογή από τη σκοπιά του vendor; 

Η αλήθεια είναι ότι όντως βλέπω το τραπεζικό λογισμικό από άλλη σκοπιά. Κατανοώ, πλέον, την πολυετή έρευνα που απαιτείται για το σχεδιασμό του, την πληθώρα ατόμων που χρειάζονται για την ανάπτυξη, την προώθηση, την υποστήριξή του, την προσπάθεια του να είσαι συνεχώς up-to-date καθώς τα trends τρέχουν πολλές φορές πιο γρήγορα από την ανάπτυξη ενός συστήματος. Το λογισμικό είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός που θέλει συνεχή προσπάθεια για να εξελιχθεί και να είναι πρωτοπόρο. Θα συμβούλευα, λοιπόν, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εμπιστευτούν παρόχους λογισμικού όπως η Natech, που δραστηριοποιείται στην παγκόσμια αγορά, πιστοποιείται και βραβεύεται από μεγάλους οργανισμούς και φορείς και προωθεί την καινοτομία με έδρα την Ελλάδα. 

Ματούλα Παναγούλη 

Presales Executive στη Natech 

 

 

WARNING!!

We regret to inform you that there have been recent reports of scam and phishing attempts against Natech.

In case that you receive any correspondence or communication that allegedly originates from Natech please take a moment to verify the authenticity of the domain (official Natech domain: natechsa.com). Be cautious of any suspicious emails, links, or requests for personal information.

If you encounter any suspicious activity or have doubts about the legitimacy of the company's website, email address etc., please refrain from providing any personal information and contact our support team immediately.

Thank you for your understanding and cooperation in maintaining a secure online environment.